Terveellistä ruokaa

Mielipiteet ravinnosta: ketä uskoa?

Terveys- ja ravitsemusasiat ovat usein kiistanalaisia. Pitääkö maitoa juoda vai ei? Onko gluteeni pahaista elimistölle vai ei? Mitä sieltä kaupasta pitäisi oikein ostaa? Mitä minun tulisi oikein syödä?

Netistä löytyy erilaisia sivustoja tukemaan mitä tahansa ravintosuuntausta tai uusinta uutta diettiä, ja niitä kaikkia markkinoidaan ehdottomina totuuksina. Eri ravintoasioiden asiantuntijat kalistelevat peitsiään ja vannovat oman mielipiteensä nimeen – ja vähättelevät toisen asiantuntijan vastakkaista näkemystä.

Viralliset ravitsemusterapeutit ja holistiset ravintoneuvojat tuntuvat olevan kuin kahdella eri planeetalla, puhumattakaan koululääketieteen ja luontaishoitojen välisestä kuilusta.

Kaiken huipuksi tieteelliset tutkimuksetkin ovat ristiriidassa toistensa kanssa.

Otetaan esimerkiksi maito: on selkeitä tutkimustuloksia, joiden mukaan maitotuotteiden käyttö parantaa terveyttä. On myös yhtä selkeitä tutkimustuloksia, että maitotuotteiden käyttö aiheuttaa sairauksia ja on huonoksi terveydelle. Mitä tässä sitten voi uskoa? Kenen sanaan voi luottaa?

Ajattelin itse pitkään, että tieteellinen tutkimus antaa lopullisen vastauksen ja selkeän ohjeistuksen hyvään ravintoon. Olin valtavan pettynyt, kun tajusin, ettei sellaista yhden totuuden järjestelmää ravinnon suhteen ole.

Sitten ymmärsin sen: meistä jokainen on oma, ainutlaatuinen kokonaisuutensa.

Olemme kaikki eri näköisiä ja meillä on kaikilla erilaiset luonteet. Maailmassa on toki muitakin ruskeasilmäisiä naisia kuin minä, mutta ketään täysin samanlaista ei ole olemassa. Ja maailmassa on ihmisiä, joilla on samanlainen luonteenlaatu kuin minulla, mutta täysin samanlaista kopiota juuri näillä neurooseilla, huumorilla ja luonteenpiirteillä varustettuna ei koskaan tule vastaan. Minun geneettinen perimäni on erilainen kuin afrikkalaisella Orylla tai kiinalaisella Linillä.

Koska olemme niin erilaisia (ja kuitenkin samanlaisia!) on loogista, että ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa myöskään ravinnon kannalta. Mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle.

Minä en voi syödä maitotuotteita tai viljoja, sillä saan niistä yliherkkyysreaktion ja vatsa-suolisto-oireita. Naapurin Leevi voi syödä gluteenittomia viljoja, mutta saa pahoja iho-oireita vehnästä, rukiista ja ohrasta. Mirja voi puolestaan syödä maitotuotteita pari annosta päivässä, mutta jos tuo määrä ylittyy, alkaa hän voida huonosti. Ja Seppo voi syödä mitä vain, paitsi silloin kun hänellä on stressiä ja vatsa oireilee kipeästi.

Meistä jokainen voisi oman kokemuksensa perusteella väittää, että maitotuotteet ja kaikki vilja on pahaksi ihmiselle (minä), gluteeniviljat ovat pahaksi ihmiselle (Leevi), maitotuotteet ovat omituisia (Mirja), ja kaikki ruokarajoitukset ovat ihan turhia koska närästyslääke kyllä auttaa kipuihin (Seppo).

Kaikkien on helppo huomata, että eihän se näin mene. Jokainen ihminen on oma, ainutlaatuinen kokonaisuutensa. Sen takia yhtä ehdotonta totuutta myöskään ruokaan liittyen ei ole.

Ja kun tämän pääsin sanomasta, lisään heti perään, että suuret yhtenäiset linjat tottakai ovat olemassa. Ihminen tarvitsee tietyt ravintoaineet elääkseen, myrkyllisiä tai haitallisia ruoka-aineita ei kannata syödä ja jotkut ruoka-aineet vain nyt ovat ravintoarvoiltaan parempia kuin toiset.

Mutta mitä yksityiskohtaisemmalle tasolle ruoka-aineissa ja dieteissä, ja niiden hyvissä tai huonoissa vaikutuksissa mennään, sitä vaarallisempaa yleistäminen kaikkien ihmisten tasolle on.

Ravintoasioissa (ja elämässä yleensä) taitaa päteä vanha kolmikko: kohtuullisuus, avarakatseisuus ja terve järki. Niillä pääsee pitkälle.
###

Millaisia ajatuksia ja tunteita artikkeli herätti? Mitä omia kokemuksia sinulla on? Kommentoi ja osallistu keskusteluun!

Piditkö tästä artikkelista? Jos kyllä, niin oletko ihana ja jaat linkkiä eteenpäin? Se tekisi päivästäni iloisen (ja mahtavan hyvän mielen myös sinulle, sillä lähetän täältä saman tien kilokaupalla aurinkoa ja hymyä!!!).

Jos sinulla on kysymyksiä, tai haluat vain sanoa ”Hei koutsi! :)”, jätä kommentti tai laita minulle sähköpostia marja@hyvinvointivalmentaja.fi. ♥

Voit jakaa/lainata artikkelia tai sen osia vapaasti, kunhan mainitset lähteen ”Hyvinvointivalmentaja Marja Bonn” ja linkkaat tekstisi tähän artikkeliin. Kiitos ihana!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *