Mitä tarkoittaa keho, mieli, sielu ja henki?

Sivuston yläreunassa on nyt kummitellut neljän sanan yhdistelmä: keho, mieli, sielu, henki. Mitä sillä oikein tarkoitan?

Hyvinvointivalmennukseni perustuu tälle näkemykselle. Uskon, että meistä jokainen koostuu näistä neljästä osatekijästä: kehosta, mielestä, sielusta ja hengestä.

Keho (body) on helposti ymmärrettävissä. Se on kaikkea sitä, mitä fyysinen ruumiimme on ja tarvitsee: terveys, ravinto, liikunta, kehonhuolto (kuten venyttely, hieronta, fysioterapia tms), uni ja lepo, hengitys, hygienia. Tämän normaalin määritelmän lisäksi nostan tähän mukaan vielä kasvojoogan, koska ulkonäkö on osa kehoamme – ja kasvojooga on luonnollinen tapa suoristaa ryppyjä.

Mieli (mind) on ”kovia” asioita: työ, ura, talous ja raha, opiskelu, motivaatio, tavoitteet, aivojumppa. Kaikkea mikä koskee aivojen älyllistä puolta.

Sielu (soul) on ”pehmeitä” asioita: tunteet, unelmat, harrastukset, ihmissuhteet, itsetuntemus ja mahdolliset tunnelukot, kauneus, kulttuuri (kirjat ja tarinat, elokuvat, teatteri, historia, taide, musiikki…), leikki, nautinto. Kaikkea sitä pehmeyttä mitä meissä on, ja mitä me tarvitsemme.

Sekä kehoon että sieluun kuuluu myös nauru ja ilo.

Näiden kolmen tekijän (kehon, mielen ja sielun) tasapainosta muodostuu hyvää elämää elävä henkilö. Tämä on tila, missä meistä useimmat elävät ja olevat.

Jotkut kuitenkin tuntevat, että jotain vielä puuttuu. Henkilö on levoton. Sisäinen rauha on kateissa.

Pahimmillaan eläminen muuttuu suorittamiseksi: täytyy käydä salilla treenaamassa, täytyy syödä oikein, täytyy ansaita tietty määrä rahaa, täytyy olla työssä mistä ei välttämättä enää nauti, täytyy olla tässä parisuhteessa, täytyy hoitaa kotia näin, täytyy tehdä sitä ja tätä. Ihminen on muuttunut suorittavaksi koneeksi. Stressi on jatkuva olotila ja sen seurauksena terveys, ihmissuhteet ja koko elämä alkaa reistailla.

Viimeistään silloin tasapainoon tarvitaan vielä neljäs osatekijä: henki.

Henki (spirit) on syvempiä, hiljaisempia asioita: mindfulness, meditointi, kiitollisuus, energia,  oma sisäinen viisaus, rauhoittuminen ja hengähtäminen, omat sisäiset ohjelmoinnit.

Henkeen ja kehoon kuuluu yhteisenä asiana myös hengittäminen.

Henki ei tarkoita uskovaa, uskoon tuloa tai kirkossa käyntiä. Toisaalta se ei myöskään sulje pois niitä asioita. Henki tarkoittaa hiljentymistä, rauhoittumista ja oman sisäisen viisauden kuuntelemista. Voi olla vannoutunut ateisti, tunnustaa kiihkeästi mitä tahansa uskontoa, tai olla jotain häilyvää sillä välillä. Sillä ei ole merkitystä tähän hengen määritelmään.

Henki, oma sisäinen viisaus, on olemassa meissä kaikissa. Sitä ei vain välttämättä pysähdytä kuuntelemaan.

Kun omat vanhat ja vääristyneet sisäiset ohjelmoinnit on purettu ja ihminen osaa rauhoittaa mielensä ja kehonsa, stressi vähenee ja tilalle tulee sisäinen rauha. Sisäisen rauhan tilassa arki rullaa normaalisti, tapahtuu samanlaisia asioita kuin aikaisemminkin, mutta oma olo säilyy tasapainoisena. Oma intuitio tulee vahvemmaksi ja siihen alkaa luottaa. Ihminen alkaa seurata omaa elämänpolkuaan. Yhtäkkiä asiat vain tapahtuvat, unelmat toteutuvat ja tapahtuu ”ihmeellisiä” yhteensattumia.

Sisäinen rauha on asia, jonka avulla monesti kaikki muutkin asiat (keho, mieli, sielu) alkavat korjaantua aivan kuin itsekseen. Yhtäkkiä onkin aikaa ja energiaa syödä terveellisemmin, liikkua enemmän, nukkua paremmin, löytää motivaatio työhön, panostaa ihmissuhteisiin, unelmoida… Elämä on erilaista, täydempää, stressitömämpää.

Kaikki neljä osatekijää (keho, mieli, sielu ja henki) vaikuttavat hyvinvointiimme. Mitä paremmin tasapainossa jokainen osatekijä on, ja mitä paremmin osatekijät ovat keskenään tasapainossa, sitä paremmin voimme. Siksi keho, mieli, sielu ja henki.

###

Mitä ajatuksia tämä teksti sinussa herätti? Kommentoi alle! Ja kuten aina: voit jakaa/lainata artikkelia tai sen osia vapaasti, kunhan mainitset lähteen “Hyvinvointivalmentaja Marja Bonn” ja linkkaat tekstisi tähän artikkeliin. Kiitos ihanainen!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *