stress free zone sign

Oma tarinani: pitkä matka hyvinvointiin

Olen Marja, hyvinvointivalmentaja. Mutta miten päädyin hyvinvointivalmentajaksi ja ravintoneuvojaksi?

Oma tieni vatsan ja koko kehon hyvinvointiin on ollut pitkä ja kivikkoinen. Kärsin erilaisista vatsavaivoista ja teini-ikäisenä. Minulle tehtiin silloin laktoosi-intoleranssi-testi (ja jouduin juomaan sitä ällöttävää sokerilitkua, yöks), mutta testin tulos oli negatiivinen. Kaikkia muitakin testejä tehtiin, mutta syytä kipuihin, ummetukseen, ripuliin ja muihin oireisiin ei löytynyt.

Lääkäri totesi jossakin vaiheessa, että diagnoosi taitaa olla IBS, eli ärtyvän suolen oireyhtymä. Sain kotiin ohjeeksi monisteen, jossa kerrottiin, että tähän sairauteen ei ole mitään hoitoa, ja vaiva on elinikäinen.

Vuosien varrella totuin siihen, että vatsa oli usein täysin sekaisin, ruokailun jälkeen piti avata housunnappia turvotuksen takia (tai vaihtaa toisiin vaatteisiin!), ruokailun jälkeen piti olla lähellä vessaa sillä hätä tuli äkkiä, ja vatsakivut saivat välillä kaksinkerroin sohvalle kipuilemaan.

Juoksin lääkäreillä säännöllisen epäsäännöllisesti. Välillä lääkärit epäilivät vatsahaavaa (ei ollut), keliakiaa (ei ollut), laktoosi-intoleranssia (ei ollut edelleenkään), liikaa banaaninsyöntiä ummetuksen takia (ei ollut), liikaa luumujen syöntiä ripulin takia (ei ollut) jne. Aina lopputulos oli ”romukoppadiagnoosi” IBS, ja oireet oli sillä kuitattu.

Erään joulun jälkeen vatsani sitten sanoi lopullisesti POKS. Kivut olivat kamalat. Makasin sängyssä yöllä puoli-istuvassa asennossa ja hengitin kevyttä pintahengitystä, sillä se oli ainoa asento missä kipu ei ollut lamaannuttava. Olo oli muutenkin jo viikkojen (kuukausien) ajan ollut  epätodellinen ja aivot pelkkää sumua. En ollut ollut oma itseni pitkään aikaan. Jo kauan oli tuntunut siltä, etten saa otetta mistään.

Silloin päätin, että nyt riittää. En aio enää kestää tällaista, vaan hankin apua.

Aloin opiskelemaan vatsan ja suoliston hyvinvointia. Opin miten eri ruuat vaikuttavat vatsaan ja suolistoon – ja koko hyvinvointiimme. Opin myös miten hieno elin suolisto on (tiedän, kuulostaa inhalta…), ja miten moninainen rooli sillä on – myös meidän vastutuskyvymme suhteen. Kokeilin erilaisia ruokavalioita ja karsin pois sellaiset ruoka-aineet, joiden opin olevan haitallisia. Opiskelin ravintoneuvojaksi, elämäntaidon valmentajaksi, kiitollisuusvalmentajaksi ja Law of Attraction fasilitaattoriksi.

Kaikki ei kuitenkaan mennyt ihan kuin Strömssössä.

Muutaman viikon kuluttua näytti siltä, että olin selättänyt vatsa- ja muut vaivat, ja aloinkin taas lipsua ruokavaliostani. Tiedäthän sen tunteen: ei se haittaa, jos nyt yhden palan suklaata syön… tai koko levyn…

Kuukauden kuluttua oloni taas huononi. Korjasin ruokavalioni uudelleen, mutta aloin samalla saamaan ihmeellisiä ”kohtauksia”. Kohtaus eteni aina samalla tavalla: jalat lähtivät yhtäkkiä alta, koko kehossa menivät epämiellyttävät ”aallot” päästä varpaisiin ja takaisin, tuli valtavan huono olo, silmissä sumeni ja tuntui että taju lähtee, käsivarsia kihelmöi, vatsassa pyöri, tuli tuskanhiki ja lopulta aivan valtava väsymys.

Kohtaus kesti 10-15 minuuttia, ja sen jälkeen olin kuin mankelin läpi vedetty. Kohtauksen jälkeen valtavaa, syvää väsymystä kesti vielä 2-3 vuorokautta.

Kohtauksille ei näyttänyt olevan mitään järjellistä syytä. Ne tulivat eri aikoihin, ne eivät tuntuneet liittyvän mihinkään ruokaan – ainakaan niin, että reaktio olisi tullut heti jonkin ruoka-aineen syömisen jälkeen.

Lääkärissä  minulle tehtiin taas lisää testejä. Laktoosi-intoleranssi (edelleen negatiivinen), keliakia (negatiivinen), allergiat (negatiiviset). Otetiin täydellinen verenkuva, tutkittiin vakavien sairauksien varalta, kyseltiin mahdollisista mentaalipuolen ongelmista jne. Tuo viimeksi mainittu taitaa olla aika yleinen epäily monilla epämääräisistä vatsavaivoista kärsivillä…? Tiesin koko ajan, että syy löytyy ruokavaliostani. En vain osannut yhdistää pisteitä toisiinsa.

Opiskelin lisää. Etsin tietoa netistä, kirjoista ja itseäni viisaammilta ihmisiltä.

Lopulta, neljän kuukauden ja jatkuvien kohtausten jälkeen, palapelin palaset loksahtivat paikoilleen. Minulla oli viivästyneitä yliherkkyyksiä, jossa oireet tulevat 4-48 tunnin viiveellä ruoka-aineen nauttimisesta, elimistön jatkuva stressitila ja yliläpäisevä suolisto (ns. vuotava suoli), stressitilasta johtuva heikosti toimiva ruuansulatus ja siitä johtuva imeytymishäiriö, ”vanha tuttu” IBS jne. Pelkkien vältettävien ruoka-aineiden lista oli A4-sivun mittainen. Lisäksi kärsin nestehukasta.

Kaikki nämä ongelmani olivat saaneet alkunsa väärästä ruokavaliosta. Se nakersi hitaasti mutta varmasti vuosien varrella elimistöäni, kunnes sitten tuli se kohtalokas joulu, jonka jälkeen kehoni ei enää jaksanut taistella vastaan.

Olen edelleenkin tarkkana yliherkkyyksien suhteen. Koko ruokavalioni on itseasiassa muuttunut, mutta en koe sitä hankalana. Päinvastoin: en ole koskaan elämässäni voinut näin hyvin! On käsittämätöntä miten paljon ruoka ja oma mieliala vaikuttavat hyvinvointiimme.

Olen tämän matkani aikana oppinut valtavasti vatsan, suoliston ja koko kehon toiminnasta. Olen oppinut kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista: kehon, mielen ja sielun tasapainosta. Olen myös oppinut miten merkittävässä osassa omat ajatuksemme ovat.

En halua, että kukaan joutuu käymään läpi vastaavia kipuja tai kohtauksia joita itse olen joutunut käymään läpi. Sen takia haluan jakaa kaiken sen tiedon, mitä minulle on vuosien varrella kertynyt. Toivonkin, että voin hyvinvointivalmentajana auttaa edes yhtä vatsavaivaista elämään parempaa elämää valmennukseni ja verkkokurssieni kautta.

Kuva: thornypup

###

Millaisia ajatuksia ja tunteita artikkeli herätti? Mitä omia kokemuksia sinulla on? Kommentoi ja osallistu keskusteluun!

Piditkö tästä artikkelista? Jos kyllä, niin oletko ihana ja jaat linkkiä eteenpäin? Se tekisi päivästäni iloisen (ja mahtavan hyvän mielen myös sinulle, sillä lähetän täältä saman tien kilokaupalla aurinkoa ja hymyä!!!).

Jos sinulla on kysymyksiä, tai haluat vain sanoa ”Hei koutsi! :)”, jätä kommentti tai laita minulle sähköpostia marja@hyvinvointivalmentaja.fi. ♥

Voit jakaa/lainata artikkelia tai sen osia vapaasti, kunhan mainitset lähteen ”Hyvinvointivalmentaja Marja Bonn” ja linkkaat tekstisi tähän artikkeliin. Kiitos ihana!

Yksi kommentti artikkeliin ”Oma tarinani: pitkä matka hyvinvointiin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *